Apua terapiasta?

29.12.2019

Terapiaa voi kokeilla avuksi monenlaisissa aiheissa ja ongelmissa, yksin ei kannata jäädä. Tässä kymmenen tavallista aihetta terapian ympärillä. 

1. TUNTEET JA USKOMUKSET UUSIKSI Voimakkaat tunteet ja väärät uskomukset voivat viedä ihmistä ja hänen elämäänsä vinksalleen. Pahoinvointi lisääntyy ja samat ongelmat toistuvat. Terapiassa näkymätön tulee näkyväksi ja muutos on mahdollinen. Et ole huono tai vääränlainen, et syyllinen etkä epäonnistunut. Kukaan ei ole toivoton tapaus.

2. STRESSI JA VAATIMUKSET UUVUTTAVAT ja ne saavat myös voimaan pahoin, kehoa myöten. Työelämässä, vanhemmuudessa, parisuhteessa, opiskelussa, kaverisuhteissa, itsessä, kaikessa pitää olla aina vain enemmän ja enemmän, lisää ja lisää, mikään ei riitä. Vaikka tämä riittää, minä riitän.

3. TABUT NURIN JA VAIKENEMISEN LOPPU Henkinen ja fyysinen väkivalta, seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö, kiusaaminen, alkoholismi ja riippuvuudet, itsemurhat, perheen ongelmat, kaltoinkohtelu, mielen terveys. Pahoinvoinnin ja psyykkisten oireiden takana ovat usein vaietut aiheet, häpeä ja vaikeneminen. Ajat muuttuvat, onneksi! Ensimmäinen askel kohti parempaa on katsoa asioita niin kuin ne ovat ja toinen askel on tehdä jotain ja pyytää vaikkapa apua. On aika puhua ja mennä eteenpäin. 

4. YKSINÄISYYS, ERILAISUUS, KIUSAAMINEN Uskallapa olla erilainen, niin ei hyvä heilu tai et ainakaan kuulu porukkaan. Ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunne on tavallinen niin joukossa kuin sen ulkopuolellakin. Ja kun kiusaamisesta on kyse, ihminen on ihmiselle peto. Mutta älä vaikene. Ja pysäytä kiusaaja. Ja muista yksinäistä. Yksinäisyyttä helpottaa jo muutama ystävällinen sana. 

5. ERIARVOISUUS Hyvinvoinnin ja tasa-arvon Suomessa pahoinvointikin on hyvin tavallista ja eriarvoisuus lisääntyy. Terapia ei ole oikotie onneen ja terapiat ja terapeutit ovat hyvinkin erilaisia, mutta terapiatakuun ajatus on hyvä ja toivottavasti sen toteutuskin! Kynnyksiä saada apua ei saa olla ja terapiapalveluja tulee saada helposti ja muussakin muodossa kuin pitkinä psykoterapioina. Useimmat ongelmat ja paha olo eivät kaipaa pitkää psykoterapiaa vaan lyhyempi terapia, keskusteluapu, tuki ja ohjaus auttavat yhtä hyvin. 

6. PARISUHDE on Minä + Me. Minun on hoidettava oma tonttini ja hyvin/pahoinvointini; yhdessä hoidetaan ja rakennetaan yhteistä tonttia.

7. RIIPPUVUUDET Riippuvuuden tunnistat siitä, että se hallitsee sinua. Voit kyllä keksiä kaikenlaisia selityksiä ja kieltää asian, mutta riippuvuus vie ja sinä vikiset. Alkoholi, päihteet, lääkkeet, ruoka, pelit, ihmissuhteet, seksi, some, työ, shoppailu, liikunta... Riippuvuudesta irtaantuminen vaatii työtä, itseensä tutustumista ja uuden opettelemista, mutta vapaus ja uusi elämä palkitsevat. 

8. YKSILÖKESKEISYYDESTÄ YHTEISEEN HYVÄÄN Oman navan ympäriltä on vaikea löytää loputtomasti merkitystä ja hyvinvointia elämälle. Vapaaehtoistyö, hyväntekeväisyys, vertaistoiminta, teot muiden iloksi ja yhteiseksi parhaaksi tekevät hyvää niin antajalle kuin saajallekin. Vuoden yhteisiä ykkösaiheita oli ilmastonmuutos, joka myös ahdistaa. Hyvä että ahdistaa, sillä muuten ei tapahtuisi muutosta emmekä tekisi mitään. Sama on meidän ihmisten kanssa. Vasta kun olemme selkä seinää vasten, olo on sietämätön ja mitta täysi, teemme jotain, löydämme rohkeutta lähteä muutoksen tielle, mutta se kannattaa!

9. MIELENTERVEYSHÄIRIÖISTÄ puhuminen estää puhumasta pahoinvoinnista ja ongelmista, se estää hoitamasta ja huoltamasta omaa mieltä ja sen hyvinvointia, mielen terveyttä ja sairauksia, se estää käsittelemästä taustalla olevia ongelmia ja päälle päätteeksi leimaa ja syrjäyttää ihmisiä. On aika vaihtaa näkökulma, sillä ihmisen mieli, psyykkinen hyvinvointi ja terveys ovat osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, jota tulee huomioida ja hoitaa ihan kuten fyysistä kehoamme.

10. TOIMIVIN TERAPIAMENETELMÄ on asiakas- ja ratkaisukeskeinen yhdessä työskentely, jossa mukana ovat tavoite, järki ja tunteet. Ratkaisun avaimet ovat meissä itsessämme, mutta tarvitsemme toisiamme. KIITOS kaikille mainioille kouluttajille sekä upeille asiakkaille terapiamatkoistamme!

Kysy lisää

Terapiatarinoita