Apua terapiasta?

22.07.2021

Terapia on yksi keino lisätä omaa hyvinvointia ja löytää apua elämän ja mielen solmukohdissa. Seuraavat aiheet toistuvat usein vuoden mittaan.

1. TUNTEET JA USKOMUKSET UUSIKSI Voimakkaat tunteet ja väärät uskomukset voivat viedä ihmistä ja hänen elämäänsä vinksalleen. Pahoinvointi lisääntyy ja samat ongelmat toistuvat. Terapiassa näkymätön tulee näkyväksi ja muutos on mahdollinen. Et ole huono tai vääränlainen, et syyllinen tai epäonnistunut. Kukaan ei ole toivoton tapaus.

2. STRESSI JA VAATIMUKSET UUVUTTAVAT ja saavat voimaan pahoin, myös fyysisesti. Aina on kiire ja mikään ei riitä. Kun on niin kiire, ettei ehdi pysähtyä, on aika pysähtyä.

3. TABUT NURIN JA VAIKENEMISEN LOPPU Henkinen ja fyysinen väkivalta, seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö, kiusaaminen, alkoholismi ja riippuvuudet, itsemurhat, perheen ongelmat, kaltoinkohtelu, mielenterveys. Pahoinvoinnin ja psyykkisten oireiden takana ovat usein vaietut aiheet, häpeä ja vaikeneminen. Onneksi ajat muuttuvat ja vaikeistakin asioista puhutaan avoimesti, vaikeudet koskettavat meitä kaikkia. Puhuminen ja yhdessä jakaminen on ensimmäinen askel kohti ratkaisuja ja muutosta. 

4. YKSINÄISYYS, ERILAISUUS, KIUSAAMINEN Ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunne on tavallinen niin joukossa kuin sen ulkopuolellakin. Kun kiusaamisesta on kyse, ihminen on ihmiselle peto. Älä vaikene. Pysäytä kiusaaja. Ja muista yksinäistä. Yksinäisyyttä helpottaa jo muutama ystävällinen sana. 

5. ERIARVOISUUS Hyvinvoinnin ja tasa-arvon Suomessa pahoinvointikin on tavallista ja eriarvoisuutta riittää. Terapia ei ole oikotie onneen, mutta terapiatakuu on hyvä. Terapiapalveluja tulee jokaisen saada helposti ja monessa muodossa, ei ole vain yhtä tehokasta ja toimivaa terapiamallia. Useimmat ongelmat ja paha olo eivät kaipaa pitkää psykoterapiaa vaan keskusteluapu tai lyhyempi terapia, säännöllinen tuki, ohjaus ja rinnalla kulkeminen ovat avainasemassa. 

6. PARISUHDE on Minä + Me. Jokaisen on hoidettava oma tonttinsa ja hyvin/pahoinvointinsa; yhdessä hoidetaan ja rakennetaan yhteistä tonttia.

7. RIIPPUVUUDET Riippuvuuden tunnistat siitä, että jokin asia hallitsee sinua. Voit keksiä kaikenlaisia selityksiä ja kieltää asian, mutta riippuvuus vie ja sinä vikiset. Alkoholi, päihteet, lääkkeet, ruoka, pelit, ihmissuhteet, seksi, some, työ, shoppailu, liikunta... Riippuvuudesta irtaantuminen kannattaa, sillä vapaus ja uusi, oman näköinen elämä palkitsevat. 

8. YKSILÖKESKEISYYDESTÄ YHTEISEEN HYVÄÄN Oman navan ympäriltä on vaikea löytää loputtomasti merkitystä ja hyvinvointia elämälle. Vapaaehtoistyö, hyväntekeväisyys, vertaistoiminta, teot muiden iloksi ja yhteiseksi parhaaksi tekevät hyvää niin antajalle kuin saajallekin. Ykkösaiheita nyt on ilmastonmuutos, joka myös ahdistaa. Hyvä että ahdistaa, sillä muuten ei tapahtuisi muutosta emmekä tekisi mitään. Sama on meidän ihmisten kanssa. Vasta kun olemme selkä seinää vasten, ongelmat suuria, olo sietämätön ja mitta täysi, teemme jotain, löydämme rohkeutta lähteä muutoksen tielle. Tekojen aika on nyt, ei huomenna. 

9. MIELTÄ JA SEN HYVINVOINTIA tulee hoitaa ja huoltaa, ihminen on kokonaisuus. Hyvä mieli auttaa fyysistä terveyttä ja fyysisen terveyden hoitaminen edistää mielen terveyt tä. 

10. MIKÄ ON OIKEAA JA HYVÄÄ TERAPIAA? Terapiamuotoja ja suuntauksia on paljon ja hyvin erilaisia. "Oikeassa terapiassa" terapeutti on koulutettu ja tarjoaa koulutuksensa mukaista terapiaa. Hyvän ja itsellesi sopivan terapian tunnistat siitä, että se auttaa ja siitä on sinulle iloa ja hyötyä. Yhteistyö terapeutin kanssa toimii ja tulet kuulluksi.

Terapeuttista, auttavaa ja mieltä hoitavaa voi olla myös jokin aivan muu kuin terapia.

Oman mielen hyvinvointiin kannattaa panostaa joka päivä, se on tärkein pääomamme. Ja aina on toivoa, aina on keinoja, kun vain löydämme ne.

Kysy lisää

Terapiatarinoita