Apua terapiasta?

22.07.2021

Terapia on yksi keino lisätä omaa hyvinvointia ja löytää apua elämän ja mielen solmukohdissa. Seuraavassa tavallisia aiheita ja ajatuksiani terapian ympärillä. 

1. TUNTEET JA USKOMUKSET UUSIKSI Voimakkaat tunteet ja väärät uskomukset voivat viedä ihmistä ja hänen elämäänsä vinksalleen. Pahoinvointi lisääntyy ja samat ongelmat toistuvat. Terapiassa näkymätön tulee näkyväksi ja muutos on mahdollinen. Et ole huono tai vääränlainen, et syyllinen etkä epäonnistunut. Kukaan ei ole toivoton tapaus.

2. STRESSI JA VAATIMUKSET UUVUTTAVAT ja ne saavat myös voimaan pahoin, kehoa myöten. Työelämässä, vanhemmuudessa, parisuhteessa, opiskelussa, kaverisuhteissa, itsessä, kaikessa pitää olla aina vain enemmän ja enemmän, lisää ja lisää, mikään ei riitä. Vaikka tämä riittää, minä riitän.

3. TABUT NURIN JA VAIKENEMISEN LOPPU Henkinen ja fyysinen väkivalta, seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö, kiusaaminen, alkoholismi ja riippuvuudet, itsemurhat, perheen ongelmat, kaltoinkohtelu, mielen terveys. Pahoinvoinnin ja psyykkisten oireiden takana ovat usein vaietut aiheet, häpeä ja vaikeneminen. Ajat muuttuvat, onneksi! Ensimmäinen askel kohti parempaa on katsoa asioita niin kuin ne ovat ja toinen askel on tehdä jotain ja pyytää vaikkapa apua. On aika puhua ja mennä eteenpäin. 

4. YKSINÄISYYS, ERILAISUUS, KIUSAAMINEN Ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunne on tavallinen niin joukossa kuin sen ulkopuolellakin. Kun kiusaamisesta on kyse, ihminen on ihmiselle peto. Älä vaikene. Ja pysäytä kiusaaja. Ja muista yksinäistä. Yksinäisyyttä helpottaa jo muutama ystävällinen sana. 

5. ERIARVOISUUS Hyvinvoinnin ja tasa-arvon Suomessa pahoinvointikin on hyvin tavallista ja eriarvoisuus lisääntyy. Terapia ei ole oikotie onneen ja terapiat ja terapeutit ovat hyvinkin erilaisia, mutta terapiatakuun ajatus on hyvä mahdollistaa kaikille parempi vointi ja tie eteenpäin. Terapiapalveluja tulee saada helposti ja monessa muodossa, ei ole vain yhtä tehokasta ja toimivaa terapiamallia. Useimmat ongelmat ja paha olo eivät kaipaa pitkää psykoterapiaa vaan lyhyempi terapia, keskusteluapu, säännöllinen tuki ja ohjaus auttavat yhtä hyvin. 

6. PARISUHDE on Minä + Me. Minun on hoidettava oma tonttini ja hyvin/pahoinvointini; yhdessä hoidetaan ja rakennetaan yhteistä tonttia.

7. RIIPPUVUUDET Riippuvuuden tunnistat siitä, että se hallitsee sinua. Voit kyllä keksiä kaikenlaisia selityksiä ja kieltää asian, mutta riippuvuus vie ja sinä vikiset. Alkoholi, päihteet, lääkkeet, ruoka, pelit, ihmissuhteet, seksi, some, työ, shoppailu, liikunta... Riippuvuudesta irtaantuminen vaatii työtä, itseensä tutustumista ja uuden opettelemista, mutta vapaus ja uusi elämä palkitsevat. 

8. YKSILÖKESKEISYYDESTÄ YHTEISEEN HYVÄÄN Oman navan ympäriltä on vaikea löytää loputtomasti merkitystä ja hyvinvointia elämälle. Vapaaehtoistyö, hyväntekeväisyys, vertaistoiminta, teot muiden iloksi ja yhteiseksi parhaaksi tekevät hyvää niin antajalle kuin saajallekin. Vuoden yhteisiä ykkösaiheita oli ilmastonmuutos, joka myös ahdistaa. Hyvä että ahdistaa, sillä muuten ei tapahtuisi muutosta emmekä tekisi mitään. Sama on meidän ihmisten kanssa. Vasta kun olemme selkä seinää vasten, olo on sietämätön ja mitta täysi, teemme jotain, löydämme rohkeutta lähteä muutoksen tielle, mutta se kannattaa!

9. MIELENTERVEYSHÄIRIÖISTÄ puhuminen estää hoitamasta ja huoltamasta omaa mieltä, mielen terveyttä ja sairauksia, se estää käsittelemästä taustalla olevia ongelmia ja päälle päätteeksi leimaa ja syrjäyttää ihmisiä. On aika vaihtaa näkökulma. Ihmisen mieli, psyykkinen hyvinvointi ja terveys ovat osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia, jota tulee huomioida ja hoitaa kuten fyysistä kehoa. Ajat muuttuvat jo, muutetaan me sitä edelleen avoimempaan ja mieltä hyvin hoitavaan suuntaan. 

10. TOIMIVIN TERAPIAMENETELMÄ on asiakas- ja ratkaisukeskeinen yhdessä työskentely, jossa mukana ovat tavoitteet, järki ja tunteet. Terapeutin tulee olla koulutettu. Hyvän ja itsellesi sopivan terapian tunnistat siitä, että se auttaa. Ratkaisun avaimet ovat meissä itsessämme, mutta tarvitsemme toisiamme ja toistemme apua elämän matkalla. KIITOS kaikille mainioille kouluttajille sekä upeille asiakkaille terapiamatkoistamme!

Kysy lisää

Terapiatarinoita