Vuoden 2019 terapiat

29.12.2019

1. TUNTEET JA USKOMUKSET UUSIKSI Voimakkaat tunteet ja väärät uskomukset voivat viedä ihmistä ja hänen elämäänsä vinksalleen. Pahoinvointi lisääntyy, samat ongelmat toistuvat. Terapiassa näkymätön tulee näkyväksi ja muutos on mahdollinen. Et ole huono tai vääränlainen, et syyllinen etkä epäonnistunut. Olet hyvä ja hieno, osaat ja pystyt. 

2. STRESSI JA VAATIMUKSET UUVUTTAVAT ja ne saavat myös voimaan pahoin, kehoa myöten. Työelämässä, vanhemmuudessa, parisuhteessa, opiskelussa, kaverisuhteissa, itsessä, kaikessa pitää olla aina vain enemmän ja enemmän, lisää ja lisää, mikään ei riitä. Vaikka tämä riittää, minä riitän.

3. TABUT NURIN JA VAIKENEMISEN LOPPU Henkinen ja fyysinen väkivalta, seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö, kiusaaminen, alkoholismi ja riippuvuudet, itsemurhat, perheen ongelmat, kaltoinkohtelu, mielen terveys. Pahoinvoinnin ja psyykkisten oireiden takana ovat usein vaietut aiheet, häpeä ja vaikeneminen. Ajat muuttuvat, onneksi! Ensimmäinen askel kohti parempaa on myöntää asiat niin kuin ne ovat ja toinen askel on tehdä jotain toisin tai pyytää apua. On aika puhua, on aika katkaista hiljaisuus ja mennä eteenpäin. 

4. YKSINÄISYYS, ERILAISUUS, KIUSAAMINEN Uskallapa olla erilainen, niin ei hyvä heilu tai et ainakaan kuulu porukkaan. Ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunne on tavallinen niin joukossa kuin sen ulkopuolellakin. Ja kun kiusaamisesta on kyse, ihminen on ihmiselle peto. Mutta älä vaikene. Ja pysäytä kiusaaja. Ja muista yksinäistä. Yksinäisyyttä helpottaa jo muutama ystävällinen sana. 

5. ERIARVOISUUS Hyvinvoinnin ja tasa-arvon Suomessa pahoinvointi kukoistaa ja eriarvoisuus lisääntyy. Terapia ei ole oikotie onneen eikä kaikki terapia ole hyvää ja sopivaa, mutta terapiatakuun ajatus on vuoden parhaita juttuja, toivottavasti myös sen toteutus! Kynnykset matalaksi puhua ja saada apua. Kaikille.

6. PARISUHDE on Minä + Me. Minun on hoidettava oma tonttini ja hyvin/pahoinvointini; yhdessä hoidetaan ja rakennetaan yhteistä tonttia.

7. RIIPPUVUUDET Riippuvuuden tunnistat siitä, että se hallitsee sinua. Voit kyllä keksiä kaikenlaisia selityksiä ja kieltää asian, mutta riippuvuus vie ja sinä vikiset. Alkoholi, päihteet, lääkkeet, ruoka, pelit, ihmissuhteet, seksi, some, työ, shoppailu, liikunta... Riippuvuudesta irtaantuminen vaatii työtä, itseensä tutustumista ja uuden opettelemista, mutta vapaus ja uusi elämä palkitsevat. 

8. YKSILÖKESKEISYYDESTÄ YHTEISEEN HYVÄÄN Oman navan ympäriltä on vaikea löytää loputtomasti merkitystä ja hyvinvointia elämälle. Vapaaehtoistyö, hyväntekeväisyys, tuki- ja vertaistoiminta, teot muiden iloksi ja yhteiseksi parhaaksi tekevät hyvää niin antajalle kuin saajallekin. Vuoden yhteisiä ykkösaiheita oli ilmastonmuutos, joka myös ahdistaa. Hyvä että ahdistaa, sillä muuten ei tapahtuisi muutosta emmekä tekisi mitään. Sama on meidän ihmisten kanssa. Vasta kun olemme selkä seinää vasten, olo on sietämätön ja mitta täysi, teemme jotain, löydämme rohkeutta lähteä muutoksen tielle. 

9. MIELENTERVEYSHÄIRIÖISTÄ puhuminen estää puhumasta pahoinvoinnista ja ongelmista, se estää hoitamasta ja huoltamasta omaa mieltä ja sen hyvinvointia, mielen terveyttä ja sairauksia, se estää käsittelemästä taustalla olevia ongelmia ja päälle päätteeksi leimaa ja syrjäyttää ihmisiä. On jo aika vaihtaa näkökulma ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen ja niiden hoitamiseen ja vahvistamiseen. Mieli ja psyykkinen hyvinvointi ja terveys on yksi osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Tätä uutta näkökulmaa ja puhetta hyvinvoinnin edistämisestä ja mielen terveyden hoitamisesta kuulee jo uutisissakin lannistavan, lamaannuttavan ja syrjäyttävän mielenterveyshäiriöpuheen rinnalla. Raja terveyden, häiriön (?) ja sairauden välillä on ihmisen mielen kohdalla keinotekoisesti piirretty viiva ja sidottu kulloiseenkin aikaan, tietämykseen ja vallankäyttöön.

10. TOIMIVIN TERAPIAMENETELMÄ 2019 on ollut yhdistää tunnetyöskentely asiakas- ja ratkaisukeskeiseen voimaannuttamiseen. EFT:llä taputeltuna. Ratkaisun avaimet ovat meissä itsessämme mutta tarvitsemme myös toisiamme. KIITOS kaikille mainioille kouluttajille sekä upeille asiakkaille ja harjoitusasiakkaille vuonna 2019! 

Kysy lisää

Terapiatarinoita