Juominen on ilomme - tai riippuvuutta

16.11.2018

Alkoholi maistuu meille suomalaisille hyvin ja juomiskulttuurissamme juominen pesee juomattomuuden. Mutta kukapa haluaisi olla alkoholisti, päihderiippuvainen, sekakäyttäjä tai narkomaani. Niin voi kuitenkin käydä, kutsumatta ja vaivihkaa, hitaasti tai nopeasti ja tavallista on kieltää ongelma pitkään ja se, että riippuvuus on syntynyt, ilman ei voi enää olla.

Vika ei ole sinun eikä kyse ole luonteen heikkoudesta, vaan olet sairastunut päihderiippuvuuteen ja alkoholismiin. Se ei katso ammattia, ikää, sukupuolta, aikaa, paikkaa tai varallisuutta. Tilanne kannattaa tunnistaa mahdollisimman pian ja hakea apua tai vertaistukea, sillä riippuvuuteen kuuluu kierre alaspäin, tilanteen ja ongelmien paheneminen. Irrottautuminen riippuvuudesta tapahtuu samalla tavalla, askel kerrallaan.    

Päihderiippuvuuden tunnistat näistä oireista: 

-   kestät hyvin alkoholia ja päihteitä; määrät ja kerrat ovat kasvaneet kun katsot taaksepäin 

-   selittelet, valehtelet, salailet, piilottelet ja keksit tekosyitä - itsellesi ja muille 

-   taas kävi näin ja sammuit, vaikka piti tehdä muuta, lopettaa, olla ilman, ottaa vain vähän

-   päivä, viikko, elämä ja ajatukset pyörivät yhä enemmän juomisen, lääkkeiden tai päihteiden ympärillä - vaikka kieltäisit sen, vaikka löytäisit syitä ja selittäisit muuta

-   ärsyynnyt ilman päihdettä - vaikka vika ja syy ärsyyntymiseen tuntuu löytyvän muualta ja muista, syy ärsyyntymiseen, agressiivisuuteen ja itsekkääseen toimintaan on tarve saada päihdettä

- naisilla riippuvuus näyttää syntyvän miehiä nopeammin mm. fysiologisista syistä johtuen

Murheellisten laulujen maa

Suomalaisilla riski päihderiippuvuuteen sairastumiseen on suuri ja lähes jokainen tietää suvustaan alkoholisteja ja niitä, joille maistuu ja juominen menee usein överiksi. Naisten ja yhä nuorempien sairastuminen päihderiippuvuuteen ja päihdekuolemat kasvavat kaiken aikaa. Päihteet muuttavat ihmisen persoonaa, käytöstä ja elämää, kun riippuvuus syvenee ja ilman ei voi olla. Seuraukset juovalle ja hänen läheisilleen ovat raskaita ja kaikki oireilevat. 

Sillan alla asuvan alkoholistin sijaan tyypillinen alkoholisti asuu ja juo tai sekäkäyttää kotonaan, autotallissa tai ravintolassa, käy töissä eikä useinkaan erotu muista. Kun riippuvuuden raja ylittyy, määrät ja kerrat lisääntyvät, käyttö muuttuu elämää hallitsevaksi ja suunta on jatkuvasti alaspäin. Päihde vie, sinä vikiset, eikä järjestys muutu. Samalla lisääntyvät muut ongelmat, joten apua kannattaa hakea nopeasti.  

Mistä apua?

Alkoholismia ja päihderiippuvuuksia hävetään, salataan, kielletään ja kaunistellaan ja ne ovat turhaan tabuja, mikä estää tehokkaasti avun hakemisen ja ongelman ratkaisun. Lääke vaivaan on tilanteen huomaaminen ja avun hakeminen. Päihderiippuvuutta tunnistetaan ja tunnetaan melko huonosti eikä riippuvuuden koko kuvaa vielä tunnetakaan. Pääasia on kuitenkin tietää, että apua löytyy ja ongelma ei ole sinun syytäsi, vaan päihderiippuvuus kehittyy juoma- ja humalakulttuurissamme hyvin monelle.

Riippuvuuksien hoito on Suomessa vaihtelevaa, mutta etsivä löytää. Julkinen terveydenhuolto on käytettävissä, työpaikoilla on saatavissa ohjausta, verkossa on yhä enemmän apua ja neuvoa tarjolla, kirkolla ja diakoniatyössä on erilaisia päihdepalveluja, alalla on yksityisiä yrittäjiä ja järjestöt auttavat samoin kuin AA ja NA ovat aina auki. Vertaistuki on irrottautumisessa erittäin hyvä apu ja tuki. Myös päihderiippuvaisen läheisten kannattaa hakea keskusteluapua ja vertaistukea.

Terapia avuksi riippuvuuksissa?

Riippuvuuksiin kietoutuvat yleensä itsetunnon, turvattomuuden ja tunne-elämän kysymykset, joita on vältelty ja paettu juomiseen ja päihteisiin, joten  auttaa hyvin terapeuttinen tuki ja keskusteluapu. 

Päihderiippuvuuksista ja muista riippuvuuksista selvitään hyvin riittävän tuen avulla. Irrottautumisen myötä syntyy vapaus riippuvuudesta ja aivan uusi ote elämään.   

Varaa aika, kysy lisää!