Juominen on ilomme - tai riippuvuutta

16.11.2018

Alkoholi maistuu meille suomalaisille hyvin ja juomiskulttuurissamme juominen pesee juomattomuuden, mutta kukapa haluaisi olla alkoholisti ja päihderiippuvainen. Riippuvuus alkoholiin - tai huumeisiin ja lääkkeisiin yhä useammin - voi kuitenkin syntyä kenelle tahansa meistä, kutsumatta ja vaivihkaa. 

Kyse ei ole silloin luonteen heikkoudesta, vaan sairastumisesta päihderiippuvuuteen ja alkoholismiin, joka ei katso ikää, sukupuolta, aikaa, paikkaa eikä varallisuutta. Päihderiippuvuudessa - kuten muissakin riippuvuuksissa - määrät ja kerrat lisääntyvät ja käyttö muuttuu elämää hallitsevaksi, pakonomaiseksi. Riippuvuus vie, et sinä. Samalla lisääntyvät myös muut ongelmat. 

Päihderiippuvuuden tunnistat näistä oireista: 

-   kestät hyvin alkoholia ja päihteitä; määrät kasvavat koko ajan 

-   selität, keksit tekosyitä, salailet, piilottelet ja valehtelet - itsellesi ja muille 

-   taas kävi näin ja löydät itsesi juomasta tai käyttämästä, vaikka piti tehdä muuta, olla ilman; tavallista on että juot ja käytät kunnes sammut 

-   päivän, viikon ja elämän määrittelee sinun juomisesi, juomisen tai päihteiden ajatteleminen, hankkiminen ja käyttäminen - vaikka kieltäisit ja torjuisit sen 

-   ärsyynnyt ilman päihdettä - vaikka vika ja syy ärsyyntymiseen löytyy muualta ja muista, syy ärsyyntymiseen on tarve saada päihdettä

Murheellisten laulujen maa

Suomalaisilla riski päihderiippuvuuteen sairastumiseen on suuri ja lähes jokainen tietää suvustaan alkoholisteja ja niitä, joille maistuu. Naisten ja yhä nuorempien sairastuminen päihderiippuvuuteen on kasvanut kaiken aikaa. Päihteet muuttavat ihmisen käytöksen ja elämän, kun riippuvuus syvenee ja ilman ei voi olla. Seuraukset juovalle ja hänen läheisilleen ovat raskaita ja vähitellen kaikki oireilevat. Sillan alla asuvan alkoholistin sijaan tyypillinen alkoholisti asuu ja juo kotonaan, autotallissa tai ravintolassa, käy töissä eikä useinkaan erotu muista, mutta alamäki on valmis ja harva nousee sieltä yksin. 

Mistä apua?

Päihderiippuvuuksia hävetään, peitellään, kielletään ja kaunistellaan turhaan. Lääke vaivaan on asian esille ottaminen ja avun hakeminen muodossa tai toisessa. Päihderiippuvuutta tunnistetaan ja tunnetaan melko huonosti eikä riippuvuuden koko kuvaa vielä tunneta. Katkaisuhoito tai annosten laskeminen eivät kuitenkaan auta. Päihteettömyys ja sen vahvistaminen auttavat.  

Riippuvuuksien hoito on Suomessa vaihtelevaa, mutta etsivä löytää. Julkinen terveydenhuolto on käytettävissä, työpaikoilla on saatavissa ohjausta, kirkolla ja diakoniatyössä on erilaisia päihdepalveluja, alalla on yksityisiä yrittäjiä ja AA on aina auki. Myös päihderiippuvaisen läheisten kannattaa kuunnella omaa vointiaan ja hakea tarvittaessa apua ja tukea.

Terapia avuksi riippuvuuksissa?

Riippuvuuksiin kietoutuvat yleensä myös itsetuntoon, turvattomuuteen ja tunteisiin liittyvät kysymykset, joita on vältelty ja paettu, joten toipumisessa auttaa terapeuttinen tuki ja keskusteluapu. 

Päihderiippuvuuksista ja muista riippuvuuksista toivutaan hyvin, kun saadaan asianmukaista apua. Uuteen elämään kuuluvat vapaus riippuvuudesta ja usein aivan uusi ote elämään ja itseen.   

Varaa aika tai kysy lisää riippuvuuksista!