Juominen on ilomme - tai riippuvuutta

16.11.2018

Alkoholi maistuu meille suomalaisille hyvin ja juomiskulttuurissamme juominen pesee juomattomuuden. Mutta kukapa haluaisi olla alkoholisti, päihderiippuvainen, sekakäyttäjä tai narkomaani. Niin voi kuitenkin käydä, ja monelle käy, kutsumatta ja vaivihkaa, hitaasti tai nopeasti. 

Kyse ei ole silloin luonteen heikkoudesta eikä surkeudestasi, vaan olet sairastunut päihderiippuvuuteen ja alkoholismiin. Se ei katso ikää, sukupuolta, aikaa, paikkaa, ei varallisuutta eikä ammattia, vaan se osuu kohdalle yhtä ikävästi kuin toiselle sokeritauti tai syöpä. Vaiva vaatii siis tunnistamista ja hoitoa. 

Päihderiippuvuuden tunnistat näistä oireista: 

-   kestät hyvin alkoholia ja päihteitä; määrät kasvavat 

-   selittelet, valehtelet, salailet, piilottelet, keksit tekosyitä - itsellesi ja muille 

-   taas kävi näin ja sammuit, vaikka piti tehdä muuta, lopettaa, olla ilman, ottaa vain vähän

-   päivän, viikon ja elämän määrittelee sinun juomisesi, juomisen tai päihteiden ajatteleminen, hankkiminen ja käyttäminen - vaikka kieltäisit ja torjuisit sen, vaikka selittäisit muuta 

-   ärsyynnyt ilman päihdettä - vaikka vika ja syy ärsyyntymiseen tuntuu löytyy muualta ja muista, syy ärsyyntymiseen, agressiivisuuteen ja itsekkyyteen on tarve saada päihdettä

Murheellisten laulujen maa

Suomalaisilla riski päihderiippuvuuteen sairastumiseen on suuri ja lähes jokainen tietää suvustaan alkoholisteja ja niitä, joille maistuu, joilla menee aina överiksi. Naisten ja yhä nuorempien sairastuminen päihderiippuvuuteen ja päihdekuolemat ovat kasvaneet kaiken aikaa. Päihteet muuttavat ihmisen käytöksen ja elämän, kun riippuvuus syvenee ja ilman ei voi olla. Seuraukset juovalle ja hänen läheisilleen ovat raskaita ja kaikki oireilevat. 

Sillan alla asuvan alkoholistin sijaan tyypillinen alkoholisti asuu ja juo tai sekäkäyttää kotonaan, autotallissa tai ravintolassa, käy töissä eikä useinkaan erotu muista. Kun riippuvuuden raja ylittyy, määrät ja kerrat lisääntyvät, käyttö muuttuu elämää hallitsevaksi ja suunta on vain alaspäin. Riippuvuus vie, et sinä. Samalla lisääntyvät muut ongelmat. Moni yrittää sinnitellä irti yksin, mutta vain harva pääsee yksin eroon riippuvuudesta. 

Mistä apua?

Alkoholismia ja päihderiippuvuuksia hävetään, peitellään, kielletään ja kaunistellaan, mikä myös estää tehokkaasti asian esille ottamisen ja vapautumisen riippuvuudesta, toipumisen takaisin oikeaan elämään. Lääke vaivaan on asian myöntäminen, sen pöydälle nostaminen ja avun hakeminen. Päihderiippuvuutta tunnistetaan ja tunnetaan melko huonosti eikä riippuvuuden koko kuvaa vielä tunneta. Katkaisuhoito tai annosten laskeminen eivät auta. Päihteettömyys ja sen vahvistaminen auttavat.  

Riippuvuuksien hoito on Suomessa vaihtelevaa, mutta etsivä löytää. Julkinen terveydenhuolto on käytettävissä, työpaikoilla on saatavissa ohjausta, kirkolla ja diakoniatyössä on erilaisia päihdepalveluja, alalla on yksityisiä yrittäjiä ja AA on aina auki, vertaistuki auttaa ja hoitaa. Myös päihderiippuvaisen läheisten kannattaa hakea keskusteluapua ja vertaistukea.

Terapia avuksi riippuvuuksissa?

Riippuvuuksiin kietoutuvat yleensä itsetuntoon, turvattomuuteen ja tunteisiin liittyvät kysymykset, joita on vältelty ja paettu juomiseen ja päihteisiin, joten toipumisessa auttaa hyvin terapeuttinen tuki ja keskusteluapu. 

Päihderiippuvuuksista ja muista riippuvuuksista selvitään hyvin, jos vain saadaan asianmukaista apua ja tukea riittävän pitkään. Toipumiseen kuuluvat vapautuminen riippuvuudesta ja usein aivan uusi ote entistä parempaan elämään ja itseen.   

Varaa aika, kysy lisää!