Täydellistä naminamia

14.06.2019

Terapiassa päädytään usein sellaisiin aiheisiin kuin vaativuus, riittämättömyys ja täydellisyys. Ensimmäisenä sen tunnistaa puheesta, sitten suorittamisesta, sitten tyytymättömyydestä, sitten se kiertyy pahaan oloon. Oletko vaativa ja stressaantunut täydellisyydentavoittelija? 

Aihe kiertyy nyt myös yhä enemmän mediaan ja someen, jotka lyövät lisää vettä kiukaalle vaativan täydellisyydentavoittelijan elämään. Media luo valheellisia malleja ja kuvia täydellisyydestä, ja somessa kaikki on ahh niin täydellistä naminamia, vaikka elämä on oikeasti rosoista, epätäydellistä, moniväristä, vaihtelevaa ja satuttavaa ja me ihmiset olemme epätäydellisiä, vaihtelevia ja satuttavia.

KELPAANKO, RIITÄNKÖ - EN

Kimmo Takanen, skeematerapeutti ja tietokirjailija, puhuu tunnelukoista, joiden takana ovat syvimmät tarpeemme tulla hyväksytyksi, rakastetuksi ja arvostetuksi, olla tärkeitä ja kelvata. Miksi vaadit itseltäsi niin paljon, kenelle suoritat, mihin tarvitset täydellisyyttä? Vaativuus voi olla opittu selviytymiskeino ja toimintatapa vaikeissa tilanteissa ja tunteissa. Myös ympäristö asettaa paljon vaatimuksia. Ja kun vaadit itseltäsi paljon, eikä vain paljon vaan täydellisyyttä, eikä sekään riitä, se on yksi keskeinen hankaluuksien, stressin ja pahan olon aiheuttaja. 

MINÄKÖ VAATIVA?

Vaativuuden vaikeus on siinä, että se on niin syvällä, tuttua ja normaalia, että sitä ei edes huomaa. Ja siinä, että vaativuus ei useinkaan kohdistu kaikkeen, vaan on valikoivaa ja vaihtelevaa. Ja kun vaativuuttaan ei huomaa, se toimii kuin automaatti ja siihen on vaikea saada muutosta löytäen uusia näkökulmia elämään ja itseen. Täydellinen naminami on kivaa ja auttaa kohti tavoitteita, mutta älä anna sen viedä, vaan valjasta se käyttöösi. Silloin kun haluat, siten kuin haluat. 

HELLITÄ HETKEKSI

Anna vaativuuden olla, voit hengittää ja hellittää, päästää irti. Tänään on ihan hyvä näin. Pistät riman alemmas, hengität kesää ja elämää, riittävänä, oikein hyvänä juuri nyt, enempää ei tarvitse. Tyytyväisempänä? Elämä voi olla myös rentoa,  hauskaa, epätäydellistä ja armollista. Keho kiittää ja stressi vähenee. Ja ympäristökin huomaa sen, kokeile vaikka!

Lisää aiheesta Kimmo Takanen: Murra tunnelukkosi: työstä tunteet, toimi toisin (WSOY 2017)

TERAPIATARINOITA

LYHYTTERAPIA AVUKSI