Täydellistä naminamia? Tunnelukot ja skeematerapia

14.01.2022

Terapiassa päädytään usein sellaisiin aiheisiin kuin vaativuus, riittämättömyys ja täydellisyys. Ensimmäisenä sen tunnistaa puheesta, sitten suorittamisesta, sitten tyytymättömyydestä, sitten se kiertyy pahaan oloon. Oletko vaativa ja stressaantunut täydellisyydentavoittelija? Onko sinulta vaadittu paljon, oletko riittänyt?

Aihe kiertyy nyt myös yhä enemmän mediaan ja someen, jotka lyövät lisää vettä kiukaalle vaativan täydellisyydentavoittelijan elämään. Ympäristö ja media luovat valheellisia malleja ja kuvia täydellisyydestä, ja somessa kaikki on ahh niin täydellistä naminamia. 

Vaikka elämä on oikeasti rosoista, epätäydellistä, moniväristä, vaihtelevaa ja satuttavaa ja me ihmiset olemme epätäydellisiä ja rikkinäisiä.

KELPAANKO, RIITÄNKÖ, PYSTYNKÖ, OSAANKO? KYLLÄ.

Kimmo Takanen, skeematerapeutti ja tietokirjailija, puhuu tunnelukoista, joiden takana ovat syvimmät tarpeemme tulla hyväksytyksi, rakastetuksi ja arvostetuksi, olla tärkeitä ja kelvata. Miksi vaadit itseltäsi niin paljon, kenelle suoritat, mihin tarvitset täydellisyyttä? 

Vaativuus voi olla opittu selviytymiskeino ja toimintatapa vaikeissa tilanteissa ja tunteissa. Myös ympäristö asettaa paljon ja liikaa vaatimuksia. Uskomus ettei riitä on syvällä. Ja kun vaadit itseltäsi paljon, eikä vain paljon vaan täydellisyyttä, eikä sekään riitä, se on yksi keskeinen hankaluuksien, stressin ja pahan olon aiheuttaja.

MINÄKÖ VAATIVA?

Vaativuuden vaikeus on siinä, että se on niin syvällä, tuttua ja normaalia, että sitä ei edes huomaa. Ja siinä, että vaativuus ei useinkaan kohdistu kaikkeen, vaan on valikoivaa ja vaihtelevaa. Ja kun vaativuuttaan ei huomaa, se toimii kuin automaatti ja siihen on vaikea saada muutosta löytäen uusia näkökulmia elämään ja itseen. 

Täydellinen naminami on kivaa ja auttaa kohti tavoitteita, mutta älä anna sen hallita sinua, vaan valjasta se käyttöösi. 

HELLITÄ HETKEKSI

Salli vaativuuden tunteet ja ajatukset, anna niiden myös mennä. Hengitä, olet turvassa. Sinä riität. Hengitä kesää ja elämää, sinulla on lupa nauttia ja rentoutua, vaikka se tuntuu vieraalle. Keho kiittää, stressi vähenee, mieli lepää. Ja ympäristökin huomaa muutoksen, kokeile vaikka!

Varaa aika skeematerapiaan, puretaan elämää ja mieltä haittaavat tunnelukot.

Lisää aiheesta:

Kimmo Takanen: Murra tunnelukkosi: työstä tunteet, toimi toisin (WSOY 2017)

Jeffrey E. Young, Janet Klosko & Marjorie Weishaar: Skeematerapia (Edita 2022)

LYHYTTERAPIA AVUKSI